2012. május 23., szerda

Vasruhák / Steel clothes

Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni azokat a dolgokat amelyek hasonlóképpen lenyűgöznek mint a páncélok (talán ha az lehetséges akkor még jobban is).
Konkrétan ez a bejegyzés most azért is nyert aktualitást mivel ha minden jól megy magam is neki állhatok egy vasból és rézből készített ruha és kiegészítői elkészítésének. Nagy eséllyel az én általam készített dolgok nem lesznek ennyire szépek viszont magamra készítem el és hordható lesz majd. Lehet egy másik blogban lehet hogy itt a készülés folyamatát is ki posztolom (de ez nem biztos).



Az alábbi "ruha"darabok Grázban a Landeszeughausban találhatóak. A ruhák modern készítésűek . Korok női öltözetéit másolta le a készítő az első három képnél.




 




És most még egy pár gyönyörűség. Amelyeket már bizony hordtak is. (nem hiszem hogy túl kényelmes viselet lehetett/lehet egy acél fűző de ez tipikusan az a kategória amire azt tudom mondani hogy még megfulladni és bordatörést szenvedni egy ilyenben élmény és megéri :) :) )



 Acél fűző a 16. századból. Most Firenzében a Stibbert Múzeumban megtalálható.

 Medici Katalin francia királyné volt az aki bevezette az acél fűzőt a királyi udvarban. Mindezt azon oknál fogva tette hogy a kor divatjának megfeleljenek az udvar hölgyei és elérjék az akkoriban divatos 33cm-es derekat.



 A képeken Medici Katalin francia királyné látható

Olasz területeken is használtak fém fűzőket, de két dologban különböztek egymástól az olasz és a francia fém fűző viselők. Először abban hogy az itáliai területeken a fűző alá vettek fel ruhát hogy a viselését kényelmesebbé tegyék. Másodszor ők leginkább akkor hordtak vasból készült fűzőt ha arra egészségügyi okok miatt szükségük volt.

A Medici Guardaroba-ban is található leírás mely szerint Toledói Eleonóra is hasonló fém rögzítéseket viselt 1549-ben. Élete során reumától és tbc-től is szenvedett. Betegsége ellenére megpróbált a lehető legaktívabban élni és ebben segítségére volt az orvosai által javasolt fém merevítés is. Temetési ruhájában ennek ellenére nem volt merevítő.


A felső képen temetési ruháját láthatjuk. 
 Az alsó képen  Toledói Eleonóra látható fiával Giovannival, Bronzino festménye. 


 
Francia vas fűző 1580-1600

Ezek a fűzők csöppet sem voltak kényelmesek. És nagyban korlátozta a viselőjének a mozgását illetve a levegővételt is.
Marie Antoinette amikor elsőnek a francia királyi udvarba látogatott egy vas fűzőt kellett neki viselnie az udvar akkori divatja szerint. Ám ő ezt roppant mód kényelmetlen találta és enélkül ment el sétálni. Amivel a francia udvar nagy felháborodását érte el.
Marie Antoinettenek szüksége is lett volna arra hogy hordja ezeket a vas fűzőket ugyanis 13 éves korában megállapították hogy gerincferdülése és egyéb ortopédiai problémái is lehettek. 


Marie Antoinetteről készült festmény


Két vas fűző a 16. század kezdetéről Angliából és Franciaországból.
A vasból készült fűzőknél azért volt szükség az áttört mintákra, hogy a fűző súlya könnyebb legyen.



19. századi bronz derék fűző. Valószínűleg angol. 





Az I. világháború idején viselt fém fűző.  Ezeknek leginkább már csak testvédelmi funkciójuk volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése